İlkem Gazetesi

2. Sultanbeyli Kısa Film Yarışması’nda Metin Erksan Anıldı

2. Sultanbeyli Kısa Film Yarışması’nda Metin Erksan Anıldı
09 Kasım 2022 - 15:52

Sultanbeyli Belediyesi tarafından bu sene 15-18 Aralık tarihleri arasında 2’ncisi düzenlenecek olan Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın etkinlikleri devam ediyor. Etkinlikler kapsamında Atatürk Kültür Merkezinde “Vefatının 10. Yılında Metin Erksan” temalı bir panel düzenlendi. Panelde Hülya Koçyiğit, Suat Köçer ve Prof. Dr. Şükrü Sim ünlü yönetmeni anlattı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla, Sultanbeyli Belediyesi tarafından 2’ncisi gerçekleştirilecek olan Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması, 15-18 Aralık tarihleri arasında sinemaseverlerle bir araya gelecek. 2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’na başvurular devam ederken, düzenlenen etkinliklerle de Türk sinemasının önemli isimleri sinemaya dair deneyimlerini paylaşıyor. Bu kapsamda Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen program ile “Yılanların Öcü”, “Acı Hayat”, “Susuz Yaz”, “Sevmek Zamanı”, “Kuyu”, “Üç Arkadaş” gibi onlarca unutulmaz filme imzasını atan sinemamızın değerli yönetmen ve senaristi Metin Erksan anıldı.

Hülya Koçyiğit, Ödüllü Yönetmeni Anlattı

“Vefatının 10. Yılında Metin Erksan” başlığıyla AKM Yeşilçam Sineması’nda gerçekleşen panelde Türk sinemasının usta oyuncularından Hülya Koçyiğit, kendisine ilk kamera deneyimini yaşatan “Susuz Yaz” filminin yönetmeni Metin Erksan’ın sinemaya bıraktığı izlerden bahsetti. Sinema Yazarı Suat Köçer’in moderatörlüğünde yapılan panelde, bir dönem Metin Erksan’ın asistanlığını da yapmış olan Prof. Dr. Şükrü Sim ile usta yönetmen anılırken, aynı zamanda Erksan’ın senarist ve yönetmenliği üzerinden sinemacılarına tavsiyelerde bulunuldu.

Metin Erksan Onuruna Kısa Film Seçkisi!

Kısa film türünün gelişmesine destek olmayı, Türkiye’de kısa film ve sinema endüstrisinin ilerlemesine katkıda bulunmayı ve kısa film türündeki yapımları seyircisiyle buluşturmayı amaçlayan 2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda, sinemaya büyük emek veren Metin Erksan onuruna seçilecek 5 kısa film sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Jüri Özel Ödülü Metin Erksan Adına Verilecek

Yurt içi ve yurt dışından katılımlarla başvuruları 11 Kasım’a kadar sürecek olan 2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda dereceye giren filmlerin yanı sıra jürinin belirlediği bir finalist filme de “Jüri Özel Ödülü” verilecek. Ödül, vefatının 10. yılı dolayısıyla bu yıl “Metin Erksan Jüri Özel Ödülü” adıyla takdim edilecek.

Panel öncesinde basına bilgi veren Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Sultanbeyli Belediyesi olarak kültür ve sanata büyük önem verdiklerini ifade ederek, “Bu yıl kısa film yarışmamızın ikincisini düzenliyoruz. Geçtiğimiz yıl çok güzel film katılımlarıyla başarılı bir çalışma ortaya koyduk, bu sene bu çıtayı daha da yukarı taşıyoruz. Sinemaya, kültüre, sanata değer vermeyi daima sürdüreceğiz. Geçtiğimiz ay kültür sanat sezonumuzu kitap fuarımız ile açtık. Artık Sultanbeyli’miz marka çalışmalarla anılıyor. Şiir festivalimiz, kitap fuarımız ve inşallah kısa film yarışmamız bizim en değerli markalarımız olacaklar. Bunların hepsi bir idealin, bir inanmışlığın ürünü. İstiyorum ki Sultanbeyli’den de yazarlar, şairler, yönetmenler çıksın. Bugün burada vefatının onuncu yıl dönümünde andığımız sinemamızın kıymetli yönetmeni Metin Erksan’a rahmet diliyor, programa emek veren kıymetli çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

“Türk İnsanı ve Tarihini Dert Edindi” 

Söyleşide konuşmacı ve moderatör olarak bulunan sinema yazarı Suat Köçer, Metin Erksan’ın çok yönlü bir sinemacı olduğunu söyledi. Erksan’ın senaryo ve filmlerinin yanı sıra sinemaya bakışı, sanata yaklaşımı ve düşünceleriyle de Türk sinemasını derinden etkilediğini ifade etti.

“Susuz Yaz, Bir Nevi Öğretmen Oldu”

Söyleşide ilk sözü alan oyuncu Hülya Koçyiğit, Erksan’ın nasıl bir insan olduğu sorusuna, usta oyuncu edebiyat, felsefe gibi pek çok alanda büyük donanıma sahip bir yönetmen olduğu yanıtını verdi. Sinemaya ilk adımını atmasında Erksan’ın etkisini anlatan Koçyiğit, annesinin ısrarı üzerine “Susuz Yaz” filmine dahil olduğundan bahsetti.

Hülya Koçyiğit, Metin Erksan’dan yola çıkarak yeni yönetmenlere, özellikle büyük yönetmenlerin filmleri olmak üzere çok sayıda film seyretmeleri tavsiyesinde bulundu. Dünü bilmeden yarını şekillendirmenin mümkün olmadığını ifade eden Koçyiğit, tarih ve sanat tarihi okumaları yapmalarının ve insanları tanımanın çok önemli olduğunu vurguladı.

“Erksan, Derdi Olan Bir İnsandı”

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Dekan Yardımcılığı görevini sürdüren Prof. Dr. Şükrü Sim ise sorular üzerine, kendisini yakından tanıma fırsatı bulduğu Erksan’ın düşünce ve sanat anlayışına değindi. Sim, Metin Erksan’ın kendine has bir yapısı olduğundan bahsettiği konuşmasında; “Derdi olan bir insandı. Çocukluğundan ölünceye kadar bu ülke insanının hep daha iyi olması derdini çekti.” ifadelerine yer verdi.

Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması ile ilgili detaylı bilgi ve yarışma başvuruları için www.sultanbeylikisafilm.com adresi ziyaret edilebilir.

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P

İlkem Gazetesi