Kent genelindeki ölümlerin son 2 ayda geçmiş 5 yıla oranla 3 bin 424 kişi artmasının ardından toplanan İBB Bilim Danışma Kurulu, Ramazan Bayramı sonuna kadar tam kapanma önerdi. Bu süreçte tüm sektörlerin, çalışanların, işsizlerin desteklenmesi gerektiğine de vurgu yapan kurul, İstanbul’daki vakaların salgın boyunca dünya üzerinde kaydedilen en yüksek sayılar arasında olduğuna dikkat çekti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilim Danışma Kurulu, COVID-19 salgınıyla ilgili olarak yeniden bir araya geldi. Son 2 ayda İstanbul’daki ölüm oranlarının çok yükseldiğinin gündeme getirildiği toplantıda, 4 haftalık tam kapanma önerildi. Dört haftalık bir süreç işletilemiyorsa en az Ramazan Bayramı sonuna kadar tam kapanmaya gitmeden kaosun atlatılmasının ve yeni ölümlerin önüne geçilmesinin olanaksız olduğu vurgulandı. Kurul, tüm sektörleri destekleyecek bir önlem paketinin de açıklanmasının zorunlu olduğunu belirtti.
VİRÜSE TESLİM OLDUK
Biliminin gereklerine göre karar verilmediği için virüs kökenli bir hastalığın Türkiye’yi teslim aldığına dikkat çeken İBB Bilimsel Danışma Kurulu, ayrıca, şu saptama ve önerilerde bulundu:
- “Şubat ayı ortasında İstanbul’da 100 bin kişiye düşen olgu sayısı 60 iken, geçtiğimiz iki ayda 15,3 kat artarak, 10-15 Nisan arasında 920’ye çıkmıştı. Bu sayı tüm dünyada salgın boyunca kaydedilen en yüksek sayılar arasındadır. Türkiye’deki tüm olguların yüzde 40’ı İstanbul’dadır. Ülke genelinde yüzde 85 olguda, bulaşıcılığı ve bulaştırıcılığı çok yüksek B 1.1.7 (İngiltere) varyantı hâkimdir.
- 1 Mart 2021’den sonra İstanbul’da fazladan 3 bin 424 ölüm gerçekleşti. Vaka sayılarının bu yükseklikte devam etmesi önümüzdeki haftalarda ölümlerin daha da yükseleceğinin alarmıdır.
YOĞUN BAKIMDA YÜZDE 71,4 DOLULUK
- İstanbul’da 19 Nisan itibariyle yoğun bakım yataklarının yüzde 71,4’ü doludur. Kamu hastanelerinde önemli boyutta yatak sıkıntısı yaşanmaktadır. Sağlık çalışanları, çok sayıda kayıp vermiş, artık tükenmişlik sınırına gelmiştir. İş yükü planlanarak sağlık personelin dinlenmesi sağlanmalıdır.
- Salgını denetim altına almak için en az 4 hafta kapanma şarttır. Bu süre zarfında çalışanlara, işsizlere, işyeri sahiplerine yeterli ekonomik ve sosyal destek verilmelidir.
ZORUNLAR HARİÇ TÜM FAALİYETLERE EN AZ 14 GÜN ARA
- Zorunlu gereksinimleri karşılayan işkolları hariç tüm faaliyetler, en az 14 gün, mümkünse de 4 hafta durdurulmalıdır.
- Şehirlerarası seyahat tam kontrollü kısıtlanmalıdır.