İlkem Gazetesi

Erdoğan, 1. Küresel Mülteci Forumu’nda katılımcılara hitap etti

Erdoğan, 1. Küresel Mülteci Forumu’nda katılımcılara hitap etti
18 Aralık 2019 - 18:02

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde 1. Küresel Mülteci Forumu’nda Dünyalara hitap etti.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ve İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis’e evinde ayarlamak için, konuşmayı orada Erdoğan, merkez foruma eş başkan olarak davet eden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Grandi’ye şükranlarını sundu.

Erdoğan, “Bugün dünyadaki, 260 milyona yakın göçmen, 71 milyonun üzerindeki yerlerini açtı ve 25 milyona yakın mülteci oldu. Bu sayı, ekonomik nedenler açık açlık, kıtlık, iç savaşlar, terör saldırıları ve siyasi belirsizlikler gibi sebeplerle gün geçtikçe artıyor. ” dedi.

İnsanların sadece daha iyi bir iş, daha yüksek bir hayat standardı için değil, onları doyurabilir, doyura edilir, çocuklarına bir lokma ekmeği bulabilir, bulabilirim, vurabilirim.

“Çıkılan bu umutlar sürüyor, maalesefümüzde zaman ölüyor felaketle sonuçlanıyor. Sadece son 7 yıl içerisinde içindeyken kadın ve çocuk 20 bin insan, Akdeniz’de azgın dalgaların kurbanı oldu. Sahra Çölü’nün cehennem sıcağında insan masum, hayatını kaybetti. Sahile vuran minik çocuk cesetleri, bu yüzden artık daha fazla görmezden gelinemeyeceğinizi tüm dünyaya alıyor … Tüm dünyadakilerin ve uzun yıllar boyunca yaşadıklarının uzağında bir arada cumhurbaşkanı ile söylüyorum. “bir şeyi yapan devlet kurucusu olarak ifade ediyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hiç orada, günümüz dünyasında mülteci sorununa coğrafi orada, yakınlık merce burada bakma lüksü vardı. ortaktır.” dedi.

Bugünkü toplantının mülteci ve göçü krizinin insani bir bakış açısını açabiliyor.

“Küresel Mülteci Forumu’nun gözlerini ve gönüllerini bize yöneltmiş tüm mazlumlara umut veriyor temenni yaptım. Türkiye, düzensiz göç ve mülteci akınlarının yükünü kapatın ve şu anda orada bulunduğumuzu anlamaya başladım. evlerin temizliği, o zamandan önce kimseyi geri gönderdik, bağlantıyı kuruyor, açık kapıyı kullanıyor, açık olanı, ülkemize sığınan hiç kimseyi geri gönderdik.Kalanları bizden katbekat fazla içindeyim, mültecilere sayıları onlarla ifade edilen kotalar “Münferit hadise dışında hamdolsun mültecileri ötekileştirecek, dışarı çıkacak, orada düşmanlaştığınız hiçbir üzücü olay yaşanmadı.”

Devlet olarak Türk vatandaşlarına sağlanan imkanları, Türkiye’ye sığınanlara da sağladıklarını belirten Erdoğan, “Zira varil bombalarından kaçan insanlara biz kapımızı kapayamazdık. Çünkü onlar birer insandı.” ifadesini kullandı.

Suriyelilerin kendi kendilerine yeter konuma gelmeleri için eğitimden sağlığa, istihdamdan kadın ve çocuklar gibi hassas kesimlerin korunmasına kadar gereken her türlü çabayı gösterdiklerine dikkati çeken Erdoğan, sözlerine söyle devam etti:

“Eğitim çağındaki 1 milyon Suriyeli çocuğun 685 binine okul imkanı tanıyoruz. Okul çağındaki Suriyeli çocukların okullaşma oranını 5 yılda yüzde 30’dan yüzde 63’e çıkarttık. 34 bin Suriyelinin ülkemizde lisans ve lisansüstü eğitim almasının önünü açtık. Dünya genelinde mültecilerin yüksek öğretime erişim oranı yüzde 1 iken Türkiye’de bu oran yüzde 6’dır. Bu güne kadar 21 bin 300 Suriyeliye yüksek öğrenim ve Türkçe dil bursu verdik. Suriyeli ve diğer göçmen çocukların evlatlarımızla beraber aynı sınıflarda eğitim almasını temin ettik. Sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla Suriyelilerin yoğun olarak yaşadıkları yerlerde göçmen sağlığı merkezleri inşa ettik. Bu merkezlerde 678 Suriyeli hekim ile 954 Suriyeli ebe ve hemşire görev yapıyor. Son 8 yılda ülkemizde 516 bin civarında Suriyeli bebek dünyaya gelmiştir. Bu bebeklerin de her türlü sağlık imkanından faydalanmasını temin ettik.”

“ÜLKEMİZDEKİ BİRÇOK SURİYELİ ARTIK KENDİ AYAKLARININ ÜZERİNDE DURABİLİR KONUMA GELDİ”

Erdoğan, Suriyelilere yönelik entegrasyon faaliyetlerinin de devam ettiğini dile getirerek, Türk halkının ve mültecilerin bir araya gelerek birbirlerini yakından tanımaları için özellikle Suriyeli nüfusun yoğun olduğu illerde Suriyeliler için sosyal ve kültürel etkinlikler yaptıklarını anlattı.

Küresel mutabakatın dört temel hedefinden biri olan mültecilerin kendi kendilerine yetebilmeleri için farklı projeleri devreye aldıklarına değinen Erdoğan, “Suriyelilerin çalışma izni almalarının yasal zeminini hazırladık. Ayrıca Suriyelileri istihdam eden işverenlerin çalışma izin harçlarının düşürülmesi gibi yöntemlerle Suriyelilerin istihdamını teşvik ediyoruz.” dedi.

Her ilde mültecilere yönelik dil ve meslek edindirme kursları açtıklarını bildiren Erdoğan, “Bugün ülkemizdeki birçok Suriyeli artık kendi ayakları üzerinde durabilir konuma geldi.” değerlendirmesini yaptı.

Suriyelilere yönelik insani yardım faaliyetlerinin de aralıksız devam ettiğinin altını çizen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk Kızılayı, AFAD ve sivil toplum kuruluşlarımızca ülkemizde bir milyonu aşkın Suriyeliye psiko-sosyal destek ve geçim yardımı sağlıyoruz. Aynı zamanda Suriye içerisinde yerlerinden edilmiş kişilere de düzenli insani yardım ulaştırıyoruz. Hassas durumdaki mültecilerin tespitine ve korunmasına özel önem atfediyoruz.”

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P

İlkem Gazetesi