Kocaeli’de bir dizi ziyaret gerçekleştirdikten sonra Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’u ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı hakkında açıklamalarda bulundu. Herkesin merakla beklediği son başvuru tarihi uzatıldı mı?
Bakan Kurum, “İmar Barışı sürekli gündemimizde. İmar Barışı, kaçak binaların devletimizle olan barışı. Bu kaçak binalarda vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi adına çıkarılmış olan bir yasa. Elektriği, suyu, doğalgazı bağlansın, vatandaşlarımız burada yaşam kalitesini daha yukarı çıkarsın diye yapılmış bir yasa. Tekrar söylüyorum bunu altını çizerek, yasa 31 Aralık 2017’den önceki yapıları ilgilendiriyor.
“Son Tarih Ne Zaman”
2017 öncesinde yapılmış aslında kayıt altına alınması. Ancak sahada birçok kaçak bina yapılıyor. Bu kaçak binalara ilişkin hem İçişleri Bakanımız hem Adalet Bakanımız hem de Çevre Şehircilik Bakanlığı olarak biz gerekeni biz valiliklerimiz ile birlikte koordinasyon içinde yürütüyoruz. Bu binaların hepsi de yıkılacak. Ben buradan belediye başkanlarımıza, valilerimize bir defa daha sesleniyorum; 2017 sonrasında yapılmış binaların tadilatına, kaçak binaların yapılmasına kimse müsaade etmesin. Bu yapıların valilik eliyle yıkılması noktasında takiplerini hep birlikte yapalım diyoruz” diyerek, imar barışında 31 Ekim olan son başvurusu süresinin 31 Aralık tarihine uzatıldığını açıkladı.
İmar Barışına Kimler Başvurabilir?
31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı ek inşaat alanları içeren tüm yapılar imar barışından faydalanacak.
Kimler Kapsam Dışı?
Sadece Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımada’nın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi, Gelibolu tarihi alanda belirlenen yerler kapsam dışında tutulacak. Ayrıca başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal alan için tahsisli alanda yapılan yapılar kapsam dışı tutulacak.
Hazine Arsasında Evi Olan Ne Yapacak?
Hazineye ait arsa üzerinde yapılan yapılar da barıştan faydalanacak. Bu arsa üzerinde evi olan vatandaş yapı kayıt belgesi aldıktan sonra arsayı da almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuracak. Yıllardır kullandıkları arsayı rayiç bedel üzerinden alabilecek. Bu şekilde yapılacak satışlarda satış bedeli, en az yüzde 10’u peşin ödenmek üzere 5 yıla kadar taksitlendirilebilecek. Taksit tutarlarına ödeme tarihine kadar kanuni faiz oranının yarısı uygulanacak. Belediye özel mülkiyetine yapılan yapılar söz konusu ise bu defa belediye doğrudan satış yapabilecek.
İnşaat Halindeki Yapılarda Nasıl Bir Yol İzlenir?
İnşaat halindeki yapılarda 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla bitmiş kısımları için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartıyla yapı kayıt belgesi verilebilecek. Ayrıca yapı kayıt belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilecek.
Başvurular Nasıl Yapılacak?
Yapı kayıt belgesi için müracaatlar, yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden yapılacak. Bakanlık gerekli görmesi halinde yetkili kurum ve kuruluşları devreye sokacak.
Başvuru Tarihleri Nedir?
Başvurular 8 Haziran cuma günü saat 13:00’da alınmaya başlanacak, 31 Ekim 2018’e kadar sürecek. Yapı kayıt belgesi bedeli ise 31 Aralık tarihine kadar ödenecek. Bakanlar Kurulu süreyi isterse 1 yıl uzatabilecek.