Koronavirüs ile mücadele kapsamında tek kullanımlık maske ve eldivenleri, tıbbi atık olarak değerlendiren İBB, bu malzemelerin bertarafında oldukça titiz davranıyor. Tıbbi atıklar, karantina bölgelerinden sızdırmaz araçlar ve özel korumalı ekipler tarafından toplanıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, koronavirüs ile mücadelede kullanılan hijyen malzemelerini, tıbbi atık olarak değerlendirip, bir video ile yurttaşların dikkatini çekmesinin ardından, konuyla ilgili bir genelge de Çevre ve Şehircilik Bakanlığından geldi.
Bakanlık, tek kullanımlık maske ve eldiven gibi hijyen malzemelerinin atık yönetimi konusunda alınan yeni önlemleri açıkladı. Genelgede ev ve iş yerlerinde kullanılan bu atıkların, ayrı çöp torbalarında depolanarak, belediyelere teslim edilmesi gerektiği vurgulandı.
KORONAVİRÜSE KARŞI SIZDIRMAZ ARAÇLAR
Koronavirüs ile her açıdan mücadele eden İBB ise, hastalığın yayılmasının ve toplum sağlığının korunmasının en önemli etkenlerinden biri olan tıbbi atıkların bertarafı konusuna, baştan beri, özel önem veriyor. Her gün, 8 bini aşkın noktadan, sızdırmaz araçlarla tıbbi atıklar toplanıyor. Ekipler, atıkların toplanması sırasında, tam donanımlı koruyucu ekipman kullanıyor. Hastalığın, sahadaki ekiplere bulaşmasına karşı her türlü önlem alınıyor.
HİJYEN EN ÜST DÜZEYDE
Salgın dolayısıyla risk oluşturan atıklar, İSTAÇ’ın tıbbi atık yakma ve sterilizasyon tesislerine getiriliyor. Atıklar içeriye girerken öncelikle radyasyon kontrolünden geçiyor. Tıbbi atıklar, 850 ila 1000 derece arasında yakılarak bertaraf ediliyor. Atık bertaraf sürecinde hijyene en üst düzeyde dikkat ediliyor. Araçlar, atıklarını boşalttıktan sonra, yeni bir sefere çıkmadan önce, tamamen dezenfekte ediliyor. Böylece araçların, kente koronavirüs taşımasının önü alınıyor.
EK 50 TON TIBBİ ATIK BERTARAF EDİLDİ
Enfekte olan kişi sayısının artması ve hastanelerin yoğunlaşması, ortaya çıkan tıbbi atığın da çoğalmasına neden oluyor. Ancak, İBB, yüksek kapasiteli yakma ve sterilizasyon tesisleri ile bu ek yükü kolayca kaldırabiliyor. Sadece mart ayı boyunca, karantina bölgelerinden toplanan, ek 50 tonluk tıbbi atık, İSTAÇ tesislerinde güvenle bertaraf edildi.